Mitkä ihmeen yksityisleasingit ja osamaksurahoitukset?

Uusien autojen hankintaan liittyen on viime aikoina tullut paljon uudenlaisia ratkaisuja hankkia auto kuukausimaksulla. Monet autokaupat ovat ryhtyneet tarjoamaan erilaisia yksityisleasing- ja osamaksuratkaisuja. Ajatus on simppeli: Sitoudut tietyksi ajaksi, maksat kiinteää kuukausihintaa ja sopimuskauden lopussa palautat auton. Kuitenkin aina kun uusia tuotteita tulee markkinoille, niiden myötä myös epäselvyys valtaa ostajan mielen. Mitä paketteihin sisältyy? Mikä erottaa yksityisleasingin ja osamaksurahoitus-pohjaiset sopimukset? Kuinka paljon auto todella maksaa sopimuskauden aikana? Mikä on taattu takaisinostohinta? Tässä blogissa yritämme hieman avata erilaisia vaihtoehtoja ja termejä ilmiöön liittyen.

 

Yleinen selitys ilmiöstä ja sen sekavasta nimestä yksityisleasing

Naapurimaassamme Ruotsissa on jo vahvemmin näkyvillä trendi auton omistamisen merkityksen laskusta. Eri arvioiden mukaan yksityisleasingin ja erilaisten kuukausihintaisten ratkaisuiden osuus autokaupasta on jo noin 40%. Suomessa omistaminen ja käteiskauppa on ollut vielä selkeästi vahvin autoilun muoto osittain varmastikin perinteiden ja erilaisen kulttuurin takia. Auto halutaan omistaa, vaikka se ei aina olisikaan rahallisesti paras ratkaisu. Se on varmaa, että auto harvoin on hyvä sijoitus. Harva vain ottaa autoa ostaessaan huomioon, että perinteisesti autoilun kuluiksi laskettujen vakuutusten, huoltojen, ylläpitokulujen ja polttoaineen lisäksi auton arvon aleneminen on yksi isoimmista autoilun kuluista. Erilaisissa yksityisleasing ja kuukausimaksu-ratkaisuissa usein takaisinostohinta on määritetty ennalta ja arvon aleneminen on sisällytetty kuukausihintaan.

Termien avaamista ja rahoitusratkaisujen selitys

 • Yksityisleasing

Yksityisleasing tarkoittaa auton vuokraamista tietyillä ehdoilla ja sopimukset tehdään yleensä 2-4 vuoden ajaksi. Leasingiin on yleensä sisällytetty kaikki autosta tulevat kulut. Sopimuksen irtisanominen on usein kallista, eli asiakas joutuu maksamaan esimerkiksi 30 % jäljellä olevan sopimuksen arvosta, jos hän katkaisee sopimuksen ennen sen loppumista. Sopimukseen ei yleensä sisälly mahdollisuutta ostaa autoa pitoajan jälkeen, vaan auto palautuu leasing-yhtiölle.

 • Osamaksurahoitus

Osamaksurahoituksella tehdyt vuosisopimukset ovat hyvin lähellä perinteistä autokauppaa. Autolle lasketaan kuukausihinta esimerkiksi 2-4 vuodeksi, joka kattaa auton arvon aleneman ja rahoituskulut. Asiakas voi milloin tahansa sopimuskaudella joko ostaa auton omaksi tai myös siirtää tai myydä sopimuksen eteenpäin, jolloin autosta voi luopua ilman merkittäviä lisäkuluja. Auton voi myös lunastaa itselleen, joko kesken sopimuskauden tai sen päättyessä. Osamaksurahoituksella tehtyihin vuosisopimuksiin sisältyy usein takaisinostosopimus, jolla auton rahoittaja sitoutuu ostamaan auton takaisin pitoajan päättyessä.

 • Takaisinostosopimus

Hinta, jolla auton rahoittaja sitoutuu ostamaan vuosisopimuksella myydyn auton takaisin asiakkaalta pitoajan lopussa. Mahdollistaa vuosisopimusten teon asiakkaille ilman riskiä auton arvon merkittävästä alenemisesta. Takaisinostosopimus ei yleensä ole sitova asiakkaan puolelta, eli asiakas voi halutessaan myydä auton myös muualle pitoajan lopussa.

 

Pakettien eri sisällöt – mikä kuuluu, mikä ei

Valitessasi eri vuosimaksumalleista kiinnitä huomiota siihen mitkä osat autoilun kustannuksista on jo sisällytetty hintaan ja mitkä eivät. Tällä hetkellä kuluttajan on varsin vaikea vertailla hintoja eri tuotteissa. Seuraavan tarkistuslistan avulla voit tehdä vertailua. Tyypillisesti kaikista halvimmissa vuosisopimustarjouksissa monet seuraavista lisäpalveluista eivät sisälly hintaa, jolloin peruskuukausihinta on saatu painettua alas.

 • Huollot ja korjaukset

Vuosi- ja määräaikaishuollot sisältyvät yksityisleasingiin ja myös useimpiin markkinoilla oleviin osamaksurahoituksella tehtyihin tuotteisiin. Toisaalta joissain sopimuksissa huollot eivät sisälly hintaan tai huolto velvoitetaan suorittamaan myyjäliikkeessä. Tarkista myyjältä pakettisi ehdot.

 • Talvirenkaat

Talvirenkaat sisältyvät joihinkin markkinoilla oleviin vuosipaketteihin ja toisissa markkinoitu hinta ei niitä sisällä. Suomessa autoilija ei kuitenkaan selviydy talvesta ilman nasta- tai kitkarenkaita, joten ne on jo lain puitteissa hankittava. Renkaiden hinnat vaihtelevat auton koosta ja mallista riippuen, ja kustannus voi olla jopa useita tuhansia euroja, joten vaikutus kuukausihintaan on merkittävä.

 • Rengashotelli ja kausivaihdot

Jos talvirenkaat kuuluvat pakettiin on rengassäilytys ja kausivaihdot usein erillinen kokonaisuus. Tietenkin rengassäilytyksen puuttuessa joudut miettimään itse, missä renkaat säilyvät oikeissa olosuhteissa. Lisäksi kausivaihdot tulevat usein yllättäen ja vaatii palvelun puuttuessa jonkinlaista osaamista tai vaihdon ulkoistamista.

 • Käsiraha

Eri palveluissa näkee usein hintaesimerkkejä. Hintaesimerkeissä ei ole minkäänlaista standardia ja vertaileminen on usein hankalaa, kun esimerkkihintoja on helppo säätää käsirahan määrää muuttamalla. Aidossa yksityisleasingissä ei aina edes ole vaihtoehtoa maksaa käsirahaa, joka tietenkin vaikuttaa kuukausihintaan. Käsiraha on helppo tapa myös itselle pienentää kuukausimaksua. Esimerkiksi oma auto, joka kaupan yhteydessä voidaan antaa vaihdossa uuteen, toimii hyvin käsirahana

 • Huollon sijaisauto

Sijaisauto ei yleensä sisälly perushintaiseen kuukausiosamaksurahoitukseen, vaan sen voi lisätä lisämaksusta mukaan. Sijaisauto annetaan varsinaisen auton huollon ja korjauksien ajaksi asiakkaalle, jotta hän pystyy tuona aikana hoitamaan liikkumistarpeensa.

 • Vakuutukset

Vakuutus kuukausimaksun yhteydessä jakaa yleensä mielipiteet. Monet haluavat käyttää vakuutusyhtiöiden keskittämisalennuksia ja varsinkin, kun on saanut kerättyä tietyn bonustason hinnat ovat yleensä melko edulliset. Helppouden osalta taas kuukausimaksuun sisällytetty vakuutus on edullisempi, kun saat autoilun kustannukset helposti yhteen laskuun.

 • Katsastukset

Yleensä autot joita yksityisleasing ja kuukausimaksusopimuksissa käytetään ovat 1-4 vuotiaita. Toukokuussa 2018 muuttunut laki liittyen katsastukseen määrittää, että autot katsastetaan ensimmäistä kertaa vasta neljä vuotiaana. Katsastus oli aiemmin ajankohtainen aikaisintaan kolme vuotta auton ensirekisteröinnistä.

 • Viranomaismaksut

Autoon kohdistuu vuosittain maksettava ajoneuvo- ja käyttövoimavero. Puhtaaseen yksityisleasingiin nämä maksut sisältyvät, mutta osamaksurahoituspohjaisiin vuosisopimuksiin nämä maksut eivät yleensä sisälly.

 

Toivottavasti sait näistä vinkeistä hyötyä. Jos haluat meiltä apua liikkumistarpeidesi kartoittamiseen, älä epäröi ottaa yhteyttä. Yhteystietomme löytyvät alta. Turvallista matkaa!

Blogikirjoitus on kirjoitettu yhteistyössä Nicholas Zaesken kanssa

 

Affe Tavasti – Veho GO kehityspäällikkö

affe.tavasti@veho.fi

Nicholas Zaeske – Veho GO päällikkö

nicholas.zaeske@veho.fi

Mitkä ihmeen yksityisleasingit ja osamaksurahoitukset?
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *