Saapasteltiin peräkanaa perheen nuorison kanssa taannoin markettiin. Tarve oli valaisimille. Kesän aikana valon tarvetta harvoin havaitsi, kunhan strategiset kohteet olivat valaistu. Valaisinostoksille siis. Ostoskärryt täyttyivät tarvittavista. Valikoima oli haastava, oli kynttilälamppua, standardilamppua, mainoslamppua, oli 3W,7W, 6,5W. Piti päättää lumenit, pikselit ja ties mitkä ja täytyy myöntää, että oli onni, kun mukana oli nuo tietäväiset!

Kotona kaikki hyvin, polttimot vaihdettu ja muutama valaisin päivitetty tähän päivään, sekä rikkimenneet päätyneet kierrätykseen lajitteluohjeistusten mukaisesti.

Pientä säätöä

Energiansäästö kotitaloudessa on varsin mutkatonta, joskaan ei aina niin helppoa. Kodinkoneet ja valaisimet täytyy uusia jollain aikavälillä. Kulutustottumukset ovat työstettävissä, toki se vaatii oman pinnistyksensä, muistamisen ja muistuttamisen ainakin, jos porukkaa on saman katon alla enemmän.

Haastavampaa on Vehon korjaamoilla, joissa talvipakkasessakin on avattava se hallin ovi, joka on 4,5 metriä korkea ja 3,5 metriä leveä ja sisään pitää ajaa kylmä, jäinen kuorma-auto. Voitte kuvitella, että sillä hetkellä on haastavaa puhua energian säästöstä. Mutta koska vuodet eivät ole veljiä keskenään niin eivät ole kuukaudetkaan. Kokonaisuudessa olemme siis kuitenkin onnistuneet. Vehon kiinteistöjen kulutusta on seurattu aktiivisesti vuodesta 2009 lähtien. Olemme siis vähentäneet vuositasolla 1120 tonnia hiilidioksidipäästöjä, mikä tarkoittaa energiana lähes 5000 megawattitunnin säästöä. Se vastaa 300-400 auton vuosittaista 25 000 kilometrin ajosuoritetta.

Mitä tämä tarkoittaa ja on tarkoittanut meille veholaisille? Ei sen enempää tai vähempää kuin kotonakaan. Käymme läpi vaihtoehtoja erilaisista energiamuodoista: mistä sähkö tai lämpö hankitaan ja miten se on tuotettu. Mahdollisuudet ovat monipuolistuneet, on tuuli, aurinko, vesi – just name it. Koneet ja laitteet vaihdetaan energiatehokkaisiin malleihin, kiinteistön käyttöä valvotaan ja säädetään ajankohtaan sopivaksi. Käyttöä seurataan ja poikkeamiin puututaan.

 

Seuraavalle askelmalle

Lokakuussa 2018 otettiin taas uusi askel, kun Tuusulan tien varressa sijaitsevaan Mercedes-Benz Airportiin asennettiin katolle aurinkopaneelit. Olemme omalta osaltamme ottaneet haasteen vastaan edistää kestävää kehitystä.

Aurinkopaneelit Mercedes-Benz Airportin katolla.

 

Syksyn pimeyteen on ollut mukava laittaa talvivaloja kotia valaisemaan ja tunnelmaa luomaan. Mielenkiinnosta tutkin tällä kertaa valojen energiatehokkuutta.

 

 

Energiaa säästämään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *