Vehossa oleva taide kirjoihin ja kansiin – näin otsikoitiin artikkeli Vehon henkilöstöjulkaisussa viime syksynä. Vehon seinillä olevan taiteen luettelointi ja dokumentointi tehtiin tarkasti ja sen suoritti taiteen ammattilainen. Veho täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja jäin miettimään taiteen merkitystä työpaikalla tänä päivänä. Vielä on jonkin verran tavanomaisia seiniä, joilla tauluja voi roikottaa, mutta tulevaisuudessa suuri muutos vaanii konttoritiloissa lasiseinineen, monitoimitiloineen ja avoimine tiloineen. Mietityttää, mihin nämä taulut jatkossa ripustetaan vai arkistoidaanko ne holviin tai lahjoitetaan taidemuseoille.

Kuvassa Vehon Akseli Gallen-Kallelan juliste.

Veho on aina historiansa aikana tukenut kulttuuria, tehnyt mm. Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi mittavan lahjoituksen Kansallisgallerialle, joten siinähän voisi olla vaihtoehto. Tänä vuonna jatkuu myös Amox Rex yhteistyö. Monille teamLabin Massless -näyttely oli suuri elämys ja tulossa on myös Rene´ Magritte alkaen 8.2.2019.

Mutta kuka voi nauttia taiteesta, jos se on varastossa tai holvissa? Emme ainakaan me veholaiset eivätkä Vehon asiakkaat ja vieraat. Katse ei siis voi viipyillä seinän taulussa aulassa, etkä voi ottaa omaa lempitauluasi mukaan, jos muutat työhuonetta.

Akseli Gallen-Kallelasta Kimmo Kaivantoon

Jotenkin taulut, sekä vanhempi että nykytaide, tuovat mieleen myös Vehon pitkän 80-vuotisen historian ja samalla menneen ajan klassikkoautomallien entisöijät. Muotoilussa on sanonta, että ”nykypäivän malli on tulevaisuuden klassikko”. Asian voisi siis nähdä historian vaalimisena, perinteen ylläpitämisenä ja samaan aikaan merkkinä nykypäivästä, uusiutumisesta ja tulevaisuuteen katsomisesta.

Kuva on Vehon ensimmäisestä myymälästä Kalevankadulla, Helsingissä, 1939.

Odottelen siis hologrammikokemuksia taiteesta, virtuaalitaidetta tauolla sekä multimediataide-elämyksiä milloin ja missä vain. Gallen-Kallelasta Kaivantoon.

 

Karin Bäcklund

#liikuttaakestävästi

#veho

www.veho.fi

 

 

Taide kuuluu kaikille
Merkitty:                            

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *