Ahdistaa. Näen painajaista, unessani juoksen YK:n tuore ilmastoraportti kädessäni ostamaan tonttia korkealta kukkulalta. Niin korkealta, ettei merivesi pääse huuhtelemaan varpaitani.

Iltauutisten otsikko ”Lähivuodet ovat luultavasti tärkein ajanjakso koko ihmiskunnan historiassa” on piirtynyt verkkokalvolleni. Mitä kaikkea minä poloinen voin tehdä vähentääkseni hiilijalanjälkeäni?

Tuumasta toimeen

Muistilistastani löytyy kuitenkin jo seuraavat asiat: lajittelen ja kierrätän tehokkaasti niin pahvit kuin paperit, metallit ja paristot, vanhat lääkkeetkin löytävät tarvittaessa tiensä kierrätykseen. Ostan vastuullisesti eli muistan vilkaista varastoon, jossa on monta väliaikaisesti käytöstä poistettua/perittyä kippoa ja kuppia, ennen kun hankin uuden. Säästän energiaa, lämmitysmuotoon en voi vaikuttaa, mutta ostan uusiutuvaa energiaa ja kun kodinkoneiden uusimisen aika on niin hankin energiatehokkaita. Kotikuntani on edistyksellisesti jo muutaman vuoden ajan mahdollistanut kotitalouden muovijätteen kierrättämisen, – sitä kertyy yllättävän paljon!

Yrityksen haasteet

Entä miten Veho tukee näitä talkoita. Miten tulemme pienentämään hiilijalanjälkeämme entisestään. Huomion arvoisena, että jätelajitteluun ja energiankulutuksen vähentämiseen olemme jo tarttuneet ja kelpo tuloksia saavuttaneetkin. Vuodelle 2019 olemme asettaneet entistä tiukemmat kierrätystavoitteet pahvin ja muovin erilliskeräyksen osalta. Näin saamme hyödynnettävän jätteen uudelleen kiertoon. Tiesittekö muuten, että pahvi kiertää keskimäärin 6 kertaa ennen loppusijoitustaan?

Sähkönkäytön osalta olemme asettaneet tavoitteen käyttää uusiutuvaa energiaa 50% vuoteen 2025 mennessä. Ensimmäiset aurinkopaneelit asennettiin Mercedes-Benz Airport:in katolle tänä syksynä ja jatkoa on luvassa. Nämä toimenpiteet tukevat Vehon vastuullisuusohjelmaa ja kestävää kehitystä.

Suuntaviivoja tekemiseemme antavat YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitetta:

 1. Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.
 2. Poistaa nälkä, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta.
 3. Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille.
 4. Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.
 5. Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.
 6. Varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille.
 7. Varmistaa edullinen, luotettava, kestävä ja uudenaikainen emnergia kaikille.
 8. Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja.
 9. Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.
 10. Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä.
 11. Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.
 12. Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys.
 13. Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.
 14. Säilyttää meret ja merten tarjoamat luonnonvarat sekä edistää niiden kestävää käyttöä.
 15. Suojella maaekosysteemejä, palauttaa niitä ennalleen ja edistää niiden kestävää käyttöä; taistella aavikoitumista vastaan; pysäyttää maaperän köyhtyminen ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen.
 16. Edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla.
 17. Tukea vahvemmin kestävän kehityksen toimeenpanoa ja globaalia kumppanuutta.

Tavoitteiden suomennokset laadittu yhteistyössä UM:n, UNRICn ja YK-liiton kanssa.

Henkilökohtaisesti, ahdistuksen sijaan katson avoimin mielin tulevaisuuteen, teen sen mihin pystyn vaikuttamaan, teoillani ja esimerkilläni. Ja aina on varaa parantaa.

 

 

YK:n ilmastonmuutosraportti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *