Valitsisinko energiayhtiöstäni tuuli-, aurinko- vai vesivoiman? Uusin vastikään sähkösopimukseni ja jouduin tämän kysymyksen eteen. Kaikki edellä mainitut energiamuodot ovat puhtaita ja ekologisia, mutta toisaalta perinteinen sähköenergia on edullisempaa, eli maksanko hieman enemmän osallistumalla ilmastotalkoisiin ja näin puhtaan energian ostamiseen? Hieman aiemmin olimme tiedottaneet kuinka Veho vähensi kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä 830 tonnilla. Mittakaava on tietysti aivan erilainen, mutta aihe sama.

Vehon Vastuullisuustalo

Myös yrityksen tärkeitä peruspilareita on toimia vastuullisesti eli oikein erilaisissa tilanteissa niin eettisesti kuin juridisesti. Vehossa on rakennettu vastuullisuusohjeistus eli Vastuullisuustalo, jonka pilareissa käydään läpi kaikki tärkeät toiminta-alueet, joilla yhteisiä sääntöjä ja toimintatapoja tarkennetaan ja vahvistetaan. Koko henkilöstön kannalta on tärkeää, että on olemassa yhteiset koodit toiminnalle, koodisto vaikuttaa taustalla kaikkeen tekemiseen ja sen myötä Vehoon yrityksenä. On siis olemassa talo, jonka avulla voi tarkistaa, jos jokin asia askarruttaa. Veholla on käytössä myös palautekanava, joka on oiva tapa varmistaa, että yrityksemme toimii oikeudenmukaisesti kaikilla osa-alueilla.

Lue lisää Vehon vastuullisuusohjelmasta täältä.

Oman toiminnan arviointi

Miettiessäni tällaisia suurempia asioita, kuten tasa-arvo kaikkien kesken, kaikenlaisen syrjinnän kieltäminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, työpaikkakiusaamisen nollatoleranssi tai luottamuksellisten tietojen suojaaminen tulee näitä aiheita mietittyä paljon myös oman siviilihenkilöyden kautta. Jos kunnioitan kaikkia näitä periaatteita työssäni, teen sitä vapaaehtoisesti myös yksityishenkilönä. Mietin eettistä ympäristölahjaa, lajittelen uudelleen jätteet huolellisemmin, mietin mikä energiayhtiö voisi olla vihreämpi vaihtoehto ja vielä silppuan pieniksi paloiksi vanhat tiliotteet ja kuitit.

Näin nämä yhteiset arvot nivoutuvat yhteen ja ”parannamme ” tapojamme, ei niin että meistä tulisi parempia ihmisinä vaan että toimintamme tavoittelisi niitä arvoja joita olemme itsellemme asettaneet, sekä työelämässä että yksityisestikin. Tällaisia arvoja toivomme noudatettavan myös ympäristössämme, niin yritysten kuin ihmisten parissa. Moraalinvartijoiksi ei kannattane ryhtyä mutta omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa asioihin.

Nämä asiat ovat mietityttäneet minua, minkälaiset arvot ja valinnat ohjaavat sinun arkeasi?

 

 

 

Vastuullisuus kaikilla teillä

2 thoughts on “Vastuullisuus kaikilla teillä

 • 2.3.2018 09:14:sta
  Permalink

  Vehon vastuullisuus on näkynyt autoalan toimijalle luonnollisella tavalla eli tukemalla autoillen toteutettavaa hyvän tekemistä. Veho on ollut mahdollistamassa useita Aja iäkkään iloksi -retkiämme.

  Katso videolta miten sinäkin voit ajaa hyvää autollasi Automies-vapaaehtoisena tai läheistesi kanssa 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=tKhnb4HX8eY

  Vastaa
 • 2.3.2018 10:14:sta
  Permalink

  Hei Jari,
  kiitos kommentistasi, Aja iäkkään iloksi -kampanja on hieno teema ja ilahduttaa varmasti niin matkustajaa kuin kuljettajaakin. Videon perusteella näyttäisi olevan mukavia tuokioita yhdessä. Autoalan yritys voi olla monessa mukana, vapaaehtoistyö on yksi niistä. Mukavaa jatkoa yhteisillä matkoilla.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *