Vesillekö kesälomalla? Aika moni suomalainen viettää vapaa-aikaansa meren tai järven rannalla polskien tai veneillen. Kevät on jo pitkällä, lomia odotellessa veneitä rapsutetaan, lakkakerroksia lisätään ja purjeita ommellaan. Laiturikin on kärsinyt talven jäistä ja vaatii sekin uusimista. Kesä on tulossa ja veden ääreen on päästävä.
Voisinko minä suojella vesiä?
Mutta mitä meistä jokainen voisi tehdä niin tärkeän asian kuin luonnonveden hyväksi? Vaikkapa osallistumalla John Nurminen Säätiön tai Baltic Action Groupin (= Elävä Itämeri Säätiö) keräyksiin. Monet yritykset kuten myös Veho on kantanut molemmissa hankkeissa sananmukaisesti kortensa kekoon Itämeren hyväksi. Olisiko meidän viimeistään nyt tajuttava, että meret ja järvet ovat haavoittuvaisia, ne eivät kestä mitä vain. Ne ei kestä kaikkien sitä ympäröivien maiden kuormitusta. Kyseessä on siis yhteinen savotta, olisiko joukkovoimasta apua?
Kriittisiä lukuja
Itämeren tila on kriittinen. Sen vaikutuspiirissä asuu 85 miljoona ihmistä. Meillä jokaisella on oikeus, mutta myös velvollisuus suojella Itämerta. Meillä suomalaisilla on yhteensä pelkästään merellistä rantaviivaa noin 46 000 km ja saaria rannikollamme 73 000 kappaletta. Olisiko tässä tarpeeksi monta syytä keksiä oma keino suojella Itämerta tai jotain muuta vesistöä? Jos nämä eivät riitä, niin polskitaan sitä sisävesissäkin: koko Suomen rantaviiva merellä ja sisävesillä on 314 604 kilometriä ja järviä on yhteensä 187 888 kappaletta.
Helppoja vinkkejä vesien suojeluun:
Vähennä muovipussien käyttöä, laita lantti keräykseen, vältä turhia kemikaalien käyttöä kosmetiikassa, siivouksessa ja pyykinpesussa, osta sopimuskalastajien toimittamaa kalaa, kierrätä talousjätteet oikein, käytä kierrätettyä lannoitetta kukkapenkissäsi jne.
Keinoja auttaa on monia, löydä sinäkin omasi!
https://www.johnnurmisensaatio.fi/
Mukavaa kesän odotusta!
Karin Bäcklund, Vehon yritys- ja brändiviestinnän päällikkö
Olen jonkun aikaa ollut autoalalla ja suhtaudun intohimoisesti kaikkeen mikä liittyy autoalalla liikkumiseen, tekniikkaan, ympäristöön, turvallisuuteen tai autourheiluun, mutta myös historiaan, taiteeseen ja kulttuuriin.