Olen ehtinyt olla kaksi vuotta autoalalla ja monissa asioissa silmäni ovat auenneet, mutta edelleen yksi kysymys yrittäjän suusta kuultuna on haasteellinen. Omistus vai leasing?

Jotta tähän asiaan pääsee enemmän käsiksi, täytyy ymmärtää asiakkaan tilannetta paremmin. Yrityspäättäjille on tuttua kirjanpidon kannalta, omistaako yritys auton tai hoidetaanko autoilu leasingin kautta. Kyse on siitä, onko auto taseessa vai ei.

 

Yrityksen tilanne

Seuraava asia tästä on se, että tulee ymmärtää missä vaiheessa yritys on elinkaartaan. Ollaanko vasta alkupäässä, keskivaiheen kukoistuksessa vai jo loppupuolella, ehkä yrityksen myynti on jo mielessä. Kaikilla näillä on omat vaikutuksensa. Jos ollaan esimerkiksi kovasti investoimassa ja ulkopuolisen rahan tarve on suuri, on luonnollisesti järkevä vaihtoehto pitää autot taseen ulkopuolella, eli käyttää leasingiä. Samoin jos ollaan vaikkapa tekemässä sukupolvenvaihdosta, on hyvä pitää tase kevyenä. Yleensä näitä kysymyksiä pallotellaan ns. tuotantoautojen kanssa, esimerkiksi jakeluautojen suhteen.

 

Työsuhdeauto vai kilometrikorvaukset?

Toinen kysymys on henkilöstön autot. Kuvitellaan että yrityksellä on henkilöstöä, joka joutuu liikkumaan työn parissa paljon. Yrittäjän päätä vaivaa kysymys, milloin kannattaa pistää ”rappureiden” oman ajon kilometrikorvauksille loppu ja tarjota heille firman autot alle. Näissä tapauksissa leasing on hyvin yleinen vaihtoehto, mutta luonnollisesti firmat myös ostavat autoja itselleen. Palataan jälleen tuohon firman elinkaaren hahmottamiseen, mikä on järkevintä missäkin kohtaa, kun mietitään omistusta tai leasingiä.

 

Hyödynnä ammattilaisten apua

Voidaankin sanoa, että ei ole yhtä oikeaa tapaa… eikä edes kahta. Jokainen tilanne on yrittäjän kannalta harkitsemisen arvoinen asia. Tässä kohtaa usein tulee hyväksi asiaksi ottaa apuun ammattilaisen mielipide. Näissä Veho auttaa aina mielellään ja pyrimme löytämään kullekin yritykselle ja yrittäjälle oikean tavan hallita yrityksen autokantaa. Jatketaan näistä ensi kerralla lisää. Hyvä on kuitenkin muistaa, että tapaaminen meidän kanssa kannattaa aina!

 

Punnitse ainakin seuraavia asioita:

  • Mikä merkitys yrityksellesi on, ovatko autot ovat taseessa tai ei?
  • Miten tulevat investoinnit, kasvusuunnitelmat tai vaikkapa sukupolven vaihdos merkitsevät taseen kautta ajateltuna?
  • Millaisia km-määriä työntekijäsi ajavat työajoa vuositasolla?

Hyvää ja liikkuvaa vuotta!

Janne Kaiponen

Yrittäjän autohaasteet – omistus vai leasing?
Merkitty:                    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *