Auton omistamisen rinnalle on alettu tarjoamaan liikkuvuuspalveluita, jotka mahdollistavat ajoneuvon käytön joustavasti. Yleensä sovitaan auton käyttöoikeus määrätyksi ajaksi; päiväksi, viikoksi, kuukaudeksi tai jopa vuosiksi. Yritykset käyttävät huomattavia summia työntekijöidensä liikkumiseen. Tässä muutama vinkki, joiden avulla voit kilpailuttaa palveluita ja valita niistä yrityksellesi sopivimman vaihtoehdon.

1. Kuinka pitkäksi ajaksi yrityksesi voi sitoutua?

Pystyttekö sitoutumaan useammaksi vuodeksi vai haluaisitteko mieluummin sopimuksen, joka ei ole määräaikainen. On mahdollista sitoutua kuukaudeksi kerrallaan tai vain päiväksi. Lyhytaikainen sopimus sopiikin hyvin esimerkiksi muutaman kuukauden projektiin. Myös koeajalla olevalle työntekijälle, joka tarvitsee autoedun, voi olla järkevää tilata ensin auto lyhytaikaisella sopimuksella ja koeajan päätyttyä vaihtaa auto pidempiaikaiseen vaihtoehtoon.

Mitkä ovat sopimuksen peruutusehdot ja joudutko maksamaan sakkoja, jos purat sopimuksen ennenaikaisesti? Voiko autoa vaihtaa tarvittaessa isompaan tai pienempään, jos liikkuvuustarve muuttuu, esimerkiksi kuljetettavan henkilö- tai tavaramäärän takia? Pitkissä sopimuksissa kuukausihinta on yleensä pienempi kuin lyhytaikaisissa sopimuksissa. Toisaalta ilman sitoutumispakkoa voit katkaista sopimuksen, kun et autoa tarvitse.

2. Minkälaisen auton haluatte?

Mikä olisi sopiva liikkumisväline yrityksellesi tai työntekijöillesi? Lyhyillä matkoilla kaupunkiajossa voi pieni, kompakti auto riittää hyvin. Jos taas kuljetustarve on useammalle henkilölle tai suuremmalle tavaramäärälle, tarvitaan ehkä farmariauto tai pakettiauto. Monet haluavat toisaalta panostaa näyttävään ja mukavaan ajoneuvoon. Vertaile palveluntarjoajan eri automalleja ja mieti, mikä kulkuväline olisi yrityksellesi paras. Jos et tiedä tarkkaan mitä tarvitsette tai jos tarpeet muuttuvat jatkuvasti, kannattaa valita palvelu, jossa voit vaihtaa autoa silloin kun haluaa.

3. Vakuutus ja omavastuun määrä

Sisältääkö palvelu vakuutuksen? Jos sisältää, kannattaa perehtyä vakuutusehtoihin ja selvittää niiden kattavuus. Kuinka suuri on vaurion omavastuu? Jos auto on vaurioitunut käyttöaikana, voidaan joutua korvausvastuuseen. Omavastuu tarkoittaa määrää, joka maksimissaan joudutaan korvaamaan vauriokustannusten kattamiseksi. Korvaako vakuutus myös hinauksen ja sijaisauton? Liikkuvuuspalvelu voi sisältää matkanjatkumisturvan, jolloin saat uuden auton vaurioituneen auton tilalle ja pääset jatkamaan matkaa.

4. Paljonko autoilla ajetaan?

Sopimuksiin sisältyy yleensä kuukausittainen tai vuosittainen kilometriraja, jonka ylittävältä osalta veloitetaan kilometrikohtainen maksu. Kuukausittainen sallittu ajomäärä on tyypillisesti 1200 – 2500 km. Ylimenevistä kilometreistä veloitettu hinta voi olla riippuen autosta 15 – 30 senttiä per kilometri. Paljon ajavien kannattaa erityisesti kiinnittää tähän huomiota, koska runsaat kilometrit vaikuttavat merkittävästi lopulliseen hintaan.

5.Sisältyykö sopimukseen huolto ja renkaanvaihdot?

Liikkuvuuspalveluiden tarkoituksena on tehdä autoilusta helppoa. Siksi huollot ja renkaanvaihdot sisältyvät yleensä kuukausimaksuun. Auto saatetaan noutaa huoltoon sovittuna ajankohtana, tai vaihtoehtoisesti auton tilalle tuodaan vastaava, jo huollettu auto. Sama käytäntö on myös renkaanvaihdossa. Joihinkin palvelupaketteihin sisältyy pesukadun käyttö tai mahdollisuus vaihtaa auto puhtaaseen vastaavaan autoon. Molemmissa tapauksissa pesut sisältyvät kuukausimaksuun.

Valitse yrityksesi näköinen palvelu

Haasta rohkeasti palveluntarjoajia ratkaisemaan yrityksesi liikkuvuustarpeet. Vaihtoehtoja on tarjolla myös perinteiselle omistamiselle tai leasingille. Tässä vielä ohjeeni tiivistetysti, kun lähdet kilpailuttamaan palveluita.

  1. Sopimuksen pituus.
  2. Autojen koko ja saatavuus.
  3. Vakuutukset ja omavastuut.
  4. Ajettujen kilometrien määrä.
  5. Sisältyvätkö huollot ja renkaanvaihdot.

Toivottavasti edellä mainituista vinkeistä on sinulle apua, kun mietit liikkuvuuspalveluiden tehostamista.

Moni ei tiedä, että yritysautoilulle on muitakin vaihtoehtoja kuin leasing ja omistaminen
Merkitty:            

Hakutulokset “Moni ei tiedä, että yritysautoilulle on muitakin vaihtoehtoja kuin leasing ja omistaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *